Het concurrentiebeding

Werkgever en werknemer kunnen in een arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding overeenkomen. Dit beding biedt voor de werkgever bescherming op het moment dat een werknemer uit dienst gaat. Hiermee kan hij voorkomen dat de werknemer na zijn dienstverband soortgelijke werkzaamheden gaat uitvoeren bij een concurrent.

 

In beginsel geldt dat een concurrentiebeding uitsluitend mag worden aangegaan als dat schriftelijk is overeengekomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en de werknemer die tekent meerderjarig is. Hierop zijn echter uitzonderingen mogelijk.

 

Het is namelijk mogelijk een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Gelet op de gevolgen van een concurrentiebeding voor een werknemer in combinatie met de nadelen van de tijdelijke arbeidsovereenkomst, kan een werkgever in een tijdelijke arbeidsovereenkomst alleen een concurrentiebeding opnemen bij zwaarwegende bedrijfsbelangen. Deze zwaarwegende bedrijfsbelangen dient een werkgever goed te motiveren in de arbeidsovereenkomst.

 

In een concurrentiebeding kan worden opgenomen dat er niet bij een directe concurrent in dienst getreden mag worden, maar er kan bijvoorbeeld ook een bepaald gebied genoemd worden waarbinnen niet gewerkt mag geworden (geografisch limiet) en er kan een tijdsduur voor het verbod genoemd worden (tijdslimiet).

 

Een concurrentiebeding is voor de werknemer veelal een beperking in zijn recht op vrije arbeidskeuze. Wanneer het concurrentiebeding de werknemer zodanig benadeelt in zijn arbeidskansen dat het onredelijk is om het beding in stand te houden, kan de werknemer bij de werkgever een verzoek indienen het beding te beperken of te vernietigen. Als de werkgever vervolgens weigert zijn medewerking te verlenen, kan de werknemer via een kort geding schorsing van het beding vorderen. In een bodemprocedure kan (gedeeltelijke) vernietiging dan wel beperking van het beding worden gevorderd. De rechter zal in een dergelijke procedure een belangenafweging maken tussen het belang dat de werkgever heeft bij het handhaven van het beding en het belang van de werknemer bij het gedeeltelijk of geheel vernietigen van het beding.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten in Heerlen via info@ontslagdirect.nl dan wel via 045-560 22 00

 

 

Gratis intakegesprek

Adresgegevens:

Ontslagdirect
Laan van Hövell tot Westerflier 23
6411 EW Heerlen