Medezeggenschap
Werknemers in ondernemingen kunnen via een bevoegd orgaan medezeggenschap hebben over beslissingen die van invloed kunnen zijn op zowel de ondernemer als de werknemer. Het doel hier van is om de belangen van de werknemer te beschermen. De medezeggenschap uit zich in verschillende vormen van medezeggenschapsorganen. Enkele organen en hun bevoegdheden zijn geregeld in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR).
De ondernemingsraad is een veel voorkomende vorm van een medezeggenschapsorgaan. In de WOR is geregeld dat een ondernemer die een onderneming heeft waarin ten minste 50 werknemers werkzaam zijn, verplicht is een ondernemingsraad in te stellen.
Een ondernemingsraad heeft een adviesrecht dat de leden van de raad in de gelegenheid stelt advies uit te brengen aan de ondernemer over bepaalde, door de ondernemer voorgenomen besluiten. Voorbeelden hier van zijn een fusie of een inkrimping van het bedrijf. Ook heeft de ondernemingsraad een instemmingsrecht wanneer de ondernemer bijvoorbeeld een pensioenregeling of een beloningssysteem wil aanpassen.
In een onderneming met 10 tot 50 werknemers is de ondernemer niet verplicht een ondernemingsraad in te stellen, maar kan dat op vrijwillige basis wel doen. Wordt de ondernemingsraad in zo’n onderneming niet ingesteld, dan is de ondernemer verplicht om minimaal twee keer per jaar een personeelsvergadering te houden. Hierbij moeten alle werknemers aanwezig kunnen zijn.
Tussen medezeggenschapsorganen en de ondernemer kunnen geschillen ontstaan omtrent hun rechten en plichten. Deze geschillen kunnen via een procedure door de kantonrechter of de Ondernemingskamer worden beslecht. Het is afhankelijk van het geschil en het betreffende orgaan, welke procedure moet worden gevolgd.
Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten in Heerlen via info@ontslagdirect.nl dan wel via 045-560 22 00
Gratis intakegesprek
Adresgegevens:
Ontslagdirect
Laan van Hövell tot Westerflier 23
6411 EW Heerlen